Tančírna manželů Prouzových

V sobotu dne 9.1.2016 jsme vstoupili do čtvrtého roku činnosti Spolku historických tanců, předtančením v sokolovně, v Chlumci nad Cidlinou. Tančírna manželů Prouzových odstartovala letošní plesovou sezónu premiérou našeho nového předtančení s názvem Tančíme s Čajkovským. Toto taneční dílo se opírá o krále všech tanců, kterým je po právu valčík. Úvod tohoto předtančení tvoří krátká sekvence klavírního koncertu B moll, po kterém se rozvine Květinový valčík. Podle ohlasu přítomných se dá usuzovat, že tanec byl a bude veřejností stejně vřele přijat , jako naše předchozí provedení valčíku Na krásném modrém Dunaji . Předehrou k plesovému vystoupení byl IX.ročník soutěže O chlumecký střevíc, který je pořádán pro mladé tanečníky z podzimních tanečních kurzů manželů Prouzových. Letošní ročník, po třech letech, vyhrál pár z Českého Meziříčí. Soutěž hodnotila porota, složená z členů našeho tanečního souboru. Celý den se nesl ve znamení tance, dobré pohody a nálady, spolu s tanečním orchestrem James Band, který hrál celý večer nádherné taneční skladby. V závěru Tančírny byl datum 9.1. 2016 vyhlášen státním svátkem tance, kdy na závěr večera zazněla i hymna manželů Prouzových, valčík B. Smetany Vltava, z cyklu Má vlast (v hudební úpravě valčíku).