Vinobraní na Kuksu 2015

Stalo se již tradicí, že Spolek historických tanců přijal nabídku k vystoupení na  dalším ročníku Vinobraní v Hospitalu Kuks. Nás to potěšilo o to více, že tato významná barokní kulturní památka byla po dlouhých letech devastace komplexně zrekonstruována a my jsme díky tomu mohli zatančit na novém parketu (obrazně řečeno) celý valčík Na krásném modrém Dunaji na hudbu skladatele Johanna  Strausse tak, jak se s ním prezentujeme na plesových vystoupeních. Pro přítomné, kteří nás již v minulosti na vinobraní viděli tančit, to bylo zcela jistě velké překvapení a doslova to vyvolalo pozdvižení, což dávali ovacemi najevo, zejména když jsme je aktivně v intermezzu skladby zapojili do tance. Toto je zcela originální pojetí choreografie a vždy s tímto provedením sklízíme úspěch. Díky novému hávu barokní stavbyi celkové atmosféře vinobraní vyznělo naše vystoupení daleko noblesněji, na rozdíl od ponurého prostředí v minulosti. Krátce po ukončení našeho tance nám řada přítomných diváků v neformálních diskusích vyjadřovala obdiv a uznání s tím, že to pro ně byl nevšední zážitek. Patří se ještě poděkovat Svatému Petrovi za takřka letní počasí, které dotvářelo kolorit již tak krásného prostředí a atmosféry oblíbeného vinobraní. Posléze se tanečnice a tanečníci spolku, ač neradi, museli rozloučit s přítomnými a přemístit se do Nového Města nad Metují, kde nás zakrátko čekalo další vystoupení na akci Dny evropského dědictví.