Tančírma

Dne 12. 1. 2019 se konal v Chlumci nad Cidlinou ples nazvaný Tančírna, který zorganizovali taneční mistři, manželé Prouzovi. Bylo samozřejmostí, že se publiku představí i náš spolek se svým programem. Na zahájení vystoupení jsme se vůbec poprvé v plesové sezóně rozhodli pro dřevákový tanec, který jsme nastudovali v letní sezóně 2018 a s nímž jsme posléze absolvovali již několik úspěšných vystoupení mimo taneční sály na nádvořích zámků. Jisté obavy panovaly, jak tento tanec v netradičních krojích přijmou návštěvníci plesu, zejména když byli v našem podání tance zvyklí na garderobu z období 19. století. Již při nástupu na taneční parket to v obecenstvu zašumělo překvapením a tím z nás spadla určitá nervozita před touto premiérou. Ač je to tanec jednoduchý, který si nedal za cíl noblesu období 19. století, ale jen prosté neortodoxní pobavení, přesto se setkal s velkým ohlasem přítomných. Vzhledem k tomu, že naše nové kroje jsou předmětem obdivu přihlížejících, zatančili jsme v nich známou polku Radeckého marš, samozřejmě po předchozím přezutí našich tanečnic do taneční obuvi. V dřevácích se skutečně tato polka tančit nedá a navíc by to bylo proti všem ustáleným konvencím tanečních představení. Myslíme si, a v tom nás utvrzuje i obdiv diváků, že polka v tomto neobvyklém podání je pro oko diváka neméně přitažlivá jak v klasickém provedení.